7 Mart 2011 Pazartesi

                           PUTPERESTLIK
           Putperestlık:puta tapma durumudur diyebılırız.bu akılda ilk gelen anlamıdır.bu konuya daha geniş baktığımızda,daha farklı sonuçlar çıkar.Ben İnsanoğlunun yapısında putlaştırma eğilimi olduğuna inanıyorum.Bu putlaştırma ,var olan bır oluşu hak ettiğinden fazla yuceltmek veya alçaltmak şeklindedir.
          Bir örnek peygamber efendimiz alemlere rahmet olarak gelmiştir.burda hem fikiriz.ancak hadisde  “lakin bende sizin gibi beşerim”beşer kelimesinin kelime anlamı iç boş insan,bedensel ınsan yani ruhu olmadan sadece maddesel yönüdür.işte insanlar bu yönden hepsi eşittir.fakat ruhsal,ahlak gibi manevi özelliklerde ustünlüğü belli olur.Bırbırımız arasındakı farklar o zaman ortaya çıkar.
             Bizim insanlara verceğimiz değeri,ahlakı ölçü alarak olmalıdır.Guzelliğe,zengınlıgı ölçü alarak değil.Bır ınsan bazı yönlerde çok ustun vasıflı olabilir,bu her konu iyi oldugunu göstermez.Önce bakıcaksın bu şahıs bu konuda ıyı ama şurda zayıf,zayıf olduğu kısımına ınanmak zorunda değilim diyeceksın.
         Peygamberimiz vefat etmişti. Derin acı içinde olan Müslümanlardan bazıları panik haldeydi. Hz. Ömer, paniğin önüne geçmek için kılıcını çekmiş:
“-Kim Peygamber öldü derse, onu öldürürüm” diyordu. Hz. Ebu Bekir, derin acılar içinde olduğu halde, büyük bir sorumluluk örneği göstererek Müslümanlara şu konuşmayı yaptı:
Ey Müslümanlar! Sizden kim Muhammed’e tapıyorsa bilsin ki o ölmüştür. Ama kim Allah’a kulluk ediyorsa bilsin ki Allah ebedidir.” Sonra Kur’an’ın şu ayetini okudu:
“Muhammed ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler geçmiştir. Şimdi o ölür ya da öldürülürse siz geri mi döneceksiniz. Kim sözünden geri dönerse Allah’a hiçbir zarar veremez. Allah şükredenleri ödüllendirir.” (Zumer 30)    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder